Οι παραλίες ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν είναι εμπορεύματα να παραχωρούνται προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες!

Από καιρό βλέπουμε μόνιμες κατασκευές να καταλαμβάνουν και να εκμεταλλεύονται εμπορικά τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο που σταδιακά συρρικνώνεται αλλάζοντας την χρήση και τον σκοπό του. Στην αρχή ήταν οι πλατείες, αργότερα οι πεζόδρομοι, έπειτα τα πάρκα, τώρα ήρθε η ώρα για τις όμορφες μοναδικές και πολύτιμες παραλίες της πόλης μας, την Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια.

Αρχικά στις 30/01/2012 και έπειτα με πλειστηριασμό στις 03/05/2012, o Δήμαρχος Κος Β. Μιχαλολιάκος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του αποφάσισαν και παραχώρησαν ερήμην των δημοτών και παρά την διαφωνία όλων των υπόλοιπων Δημοτικών παρατάξεων τις μοναδικές παραλίες της πόλης προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με την πράξη αυτή δεσμεύονται και παραχωρούνται μεγάλα τμήματα των παραλιών μας για την κατασκευή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρων στάθμευσης επι πληρωμή, χώρων για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών επι πληρωμή καθώς και χώρων για την δημιουργία κινηματογράφου και καταστήματος εστίασης – catering.

Με λίγα λόγια πολυχώροι διασκέδασης και εμπορικής εκμετάλλευσης δημιουργούνται πάνω στο κύμα ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτόν την κοινόχρηστη λειτουργία και τον φυσικό χαρακτήρα των παραλιών. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η πρόβλεψη που υπάρχει στις δύο συμβάσεις και επιτρέπει στον επιχειρηματία, ανάλογα με τις ανάγκες του, να πραγματοποιεί ουσιώδεις αλλαγές που θα τροποποιούν την σύσταση του χώρου, με μόνη την έγκριση του εκάστοτε Δήμαρχου.

Ως δημότες και κάτοικοι του Πειραιά δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του Δημάρχου να ιδιωτικοποιήσει τις παραλίες μας. Για όλους εμάς οι παραλίες αποτελούν κομμάτι της ζωής μας. Η Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια είναι οι μοναδικοί ελεύθεροι – κοινόχρηστοι – φυσικοί χώροι σε ολόκληρο τον Πειραιά, σε μια πόλη χωρίς ίχνος πρασίνου, που μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την φύση, να  χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε από το άγχος της καθημερινότητας. Καφετέριες και Πάρκινγκ υπάρχουν σε όλη την πόλη. Δεν έχουμε ανάγκη να μετατρέψουμε τις μοναδικές παραλίες μας σε τέτοια. Έχουμε συλλέξει και καταθέσει ήδη στην Δημοτική Αρχή 2.000 υπογραφές συμπολιτών μας κατά της ιδιωτικοποίησης των παραλιών, τις οποίες επιδεικτικά ο Κος Μιχαλολιάκος αγνοεί και σήμερα καταθέτουμε εκ νέου 3.300 υπογραφές!!

Σε μια πόλη που πληρώνουμε τα υψηλότερα Δημοτικά τέλη πανελλαδικά περιμένουμε από την Δημοτική Αρχή να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών, διατηρώντας τους δημόσιους χώρου καθαρούς, λειτουργικούς και ελεύθερα προσβάσιμους στο σύνολό τους για όλους. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως συνάδει με το συμφέρον των πολιτών η παραχώρηση των δυο παραλιών μας σε έναν ιδιώτη, τον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Κος Μιχαλολιάκος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30/01/12 κατονόμασε ως άνθρωπο της νύχτας που λυμαίνεται παράνομα τα Βοτσαλάκια. Υπενθυμίζουμε στον Κο Δήμαρχο ότι τον εκλέξαμε για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών του Δήμου και όχι τα συμφέροντα ενός επιχειρηματία. Αναγνωρίζουμε ότι πίσω από την αυθαίρετη πράξη του Δημάρχου να ονομάσει την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση, την εμπορική εκμετάλλευση, και την περιβαλλοντική υποβάθμιση των παραλιών μας ως «αξιοποίηση»  και «ανάπτυξη», υποφώσκει η μνημονιακή πολιτική παραχώρησης δύο μοναδικών φιλέτων γης με διαδικασίες fast track σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, που καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο – κοινό συμφέρον, το οποίο οφείλει να υπηρετεί ο Δήμαρχός μας.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να διατηρεί τις παραλίες σε άριστη κατάσταση ως οφείλει, αξιοποιώντας τα υψηλότατα δημοτικά τέλη που όλοι μας πληρώνουμε για τον σκοπό αυτό. Ο Κος  Β. Μιχαλολιάκος δεν νομιμοποιείται να παραχωρεί σε ιδιώτη τις δύο παραλίες αφενός γιατί δεν ενημέρωσε αλλά ούτε και ζήτησε την έγκριση των δημοτών του Πειραιά για την απόφασή του αυτή και αφετέρου γιατί στο προεκλογικό του πρόγραμμα πουθενά δεν ανέφερε οτι θα παραχωρήσει τις 2 παραλίες σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αντίθετα δεσμεύτηκε πως θα τις φροντίσει με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον των πολιτών του Πειραιά.

Τώρα που οι συνθήκες ζωής γίνονται μέρα με τη μέρα δυσκολότερες, τώρα που γύρω μας απλώνεται η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο, τώρα που το εισόδημα εξανεμίζεται και η έξοδος από την πόλη γίνεται κάθε μέρα δυσκολότερη, οι ελάχιστοι δημόσιοι χώροι που απέμειναν ελεύθεροι, πολυτιμότεροι από πριν, αποτελούν για όλο και περισσότερους από μας, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μοναδική διέξοδο για διασκέδαση και χαλάρωση μέσα στην πόλη. Αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που σ’ αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να δεσμεύσουν έγκαιρα και να εκμεταλλευτούν τους καλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και να τους μετατρέψουν από δημόσια ελεύθερα αγαθά σε εμπορεύματα με πληρωμή. Όμως οι δικές μας ανάγκες και των παιδιών μας, είναι πάνω από τους σχεδιασμούς και τα κέρδη τους.

Επειδή η δημοκρατία δεν εξαντλείται στις εκλογές κάθε 4 χρόνια, ούτε στις ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν δεχόμαστε να αποφασίζει κανένας για μας χωρίς εμάς. Συμμετέχουμε και διεκδικούμε ότι μας ανήκει. Δηλώνουμε πως για μας τους κατοίκους και για το Σύνταγμα της χώρας όσοι δίνουν άδειες  και όσοι έρθουν να εγκατασταθούν στις παραλίες μας είναι παράνομοι καταπατητές δημόσιας γης και θα μας βρούν μπροστά τους τόσο στο δρόμο όσο και στα δικαστήρια. Καλούμε την Δημοτική αρχή:

  • να ανακαλέσει και να μην υλοποιήσει την απόφαση παραχώρησης και
  • σε ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες να αναπλάσει ήπια και να συντηρεί τις παραλίες, διατηρώντας στο σύνολό τους τον κοινόχρηστο – ελεύθερο – δημόσιο χαρακτήρα τους με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών.

  Πρωτοβουλία Κατοίκων Πειραιά για τις Παραλίες, Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια

Advertisements

One thought on “Οι παραλίες ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν είναι εμπορεύματα να παραχωρούνται προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες!

  1. Να παραθέσω ένα περιστατικό που συνέβη σήμερα (26/7) το πρωί: πήγα για βόλτα στο υπαίθριο πάρκινγκ που βρίσκεται ανάμεσα στην είσοδο της πλαζ «Βοτσαλάκια» και του νηπιαγωγείου «Δελφινάκια» (το οποίο πάρκινγκ έχει πανοραμική θέα προς την πλαζ). Εκεί βρίσκονταν τρεις άντρες (50-60 ετών) με παπάκια, άγνωστοι σε μένα. Κάποιος απ’ αυτούς μιλούσε στο κινητό, και άκουσα καθαρά να λέει τις φράσεις «με τη Φρεαττύδα τελειώσαμε» και λίγο αργότερα: «… μετά τις 10 Αυγούστου, που θα έχουν φύγει όλοι». Είπε κι άλλα που δεν μπόρεσα να ακούσω, όμως τις προηγούμενες φράσεις τις άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά και ξεκάθαρα. Η ολιγόλεπτη παρουσία μου εκεί δεν φάνηκε να τους απασχολεί. Στο τέλος ο ένας αποχώρησε και ένας εκ των άλλων δύο τον αποκάλεσε «αντιδήμαρχο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s