Ανακοίνωση Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Α’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Πειραιά

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ !!!

Από καιρό βλέπουμε μόνιμες κατασκευές να καταλαμβάνουν και να εκμεταλλεύονται εμπορικά τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο που σταδιακά συρρικνώνεται αλλάζοντας την χρήση και σκοπό του. Στην αρχή ήταν οι πλατείες, αργότερα οι πεζόδρομοι, έπειτα τα πάρκα, τώρα ήρθε η ώρα για τις όμορφες μοναδικές και πολύτιμες παραλίες της πόλης, την Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια.

Αρχικά στις 30/1/2012 και έπειτα με νέα απόφαση στις 9/4/2012, οι Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ερήμην των δημοτών και παρά την διαφωνία όλων των υπόλοιπων Δημοτικών παρατάξεων, αποφάσισαν να παραχωρήσουν τις μοναδικές παραλίες της πόλης για εκμετάλλευση από ιδιώτη. H πρώτη απόφαση ακυρώθηκε μετά από προσφυγή στην Περιφέρεια Αττικής (λόγο παρατυπιών στην ψηφοφορία) και ενώ εκκρεμούν νέες προσφυγές για την ακύρωση και της δεύτερης απόφασης, η Δημοτική αρχή στις 3/5/2012 προχώρησε σε πλειστηριασμό και παραχωρεί τα κεντρικά τμήματα των παραλιών για εμπορική εκμετάλλευση.

Στην παραλία Φρεαττύδας:

  • Δεσμεύει 1050μ2 για την δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης που φτάνει μέχρι τον αιγιαλό και από αυτά παραχωρούνται στον επιχειρηματία τα 800μ2, για εμπορική εκμετάλλευση και τα 250μ2 θα ελέγχονται από τον Δήμο.
  • Δεσμεύει 500μ2 στον αιγιαλό για εμπορική εκμετάλλευση με ομπρέλες και ξαπλώστρες και προβλέπει κατασκευή αναψυκτηρίου (30μ2) με τραπεζοκαθήσματα και στέγαστρο (30μ2).

Με τον ίδιο τρόπο εγκαταστάθηκε στα Βοτσαλάκια, πριν χρόνια, παράνομα και αυθαίρετα το αναψυκτήριο που σήμερα επεκτείνεται για να καταλάβει λειτουργικά ολόκληρο το κεντρικό τμήμα της παραλίας.

Στην παραλία Βοτσαλάκια:

  • Δεσμεύει και παραχωρεί στον ιδιώτη, ένα μεγάλο τμήμα από τον ελεύθερο χώρο πρασίνου (750μ2) για την κατασκευή κυλικείου και θερινού κινηματογράφου. Την ίδια ώρα κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται για τον θερινό κινηματογράφο «Φαντάζιο», τον τελευταίο στο κέντρο της πόλης, που ρημάζει αν και είναι κηρυγμένος διατηρητέο μνημείο από την δεκαετία του ’80.
  • Η ελεύθερη χρήση του χώρου στάθμευσης (600μ2) δεσμεύεται και ένα τμήμα του χώρου παραχωρείται στον επιχειρηματία για εμπορική εκμετάλλευση ενώ το άλλο (240μ2) δεσμεύεται για τις ανάγκες των εργαζόμενων στο κολυμβητήριο και όσων θα έχουν ειδική κάρτα. Ουσιαστικά εκτοπίζονται οι χρήστες της παραλίας και οι αθλούμενοι στο κολυμβητήριο.
  • Στον αιγιαλό δεσμεύονται 500μ2 για εμπορική εκμετάλλευση με ομπρέλες και ξαπλώστρες και στις αυθαίρετες κατασκευές του αναψυκτηρίου (60μ2) που έχει εγκατασταθεί παράνομα πάνω στον αιγιαλό και την παραλία προστίθεται τώρα εκτός από τα τραπεζοκαθήσματα και στέγαστρο (50μ2).
  • Ο Α’ όροφος στο κτίριο δημοτικού κολυμβητηρίου, που σήμερα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου και την άθληση των κολυμβητών, δεσμεύεται και παραχωρείται η αίθουσα (165μ2) και επιπλέον ο υπαίθριος χώρος (295μ2), για κατάστημα εστίασης, εκδηλώσεων και δεξιώσεων.

Ένας πολυχώρος διασκέδασης δημιουργείται πάνω στο κύμα και ακυρώνει την κοινόχρηστη λειτουργία του χώρου. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η πρόβλεψη που υπάρχει στις δύο συμβάσεις και επιτρέπει στον επιχειρηματία, ανάλογα με τις ανάγκες του, να πραγματοποιεί ουσιώδεις αλλαγές που θα τροποποιούν την σύσταση του χώρου, με μόνη την έγκριση του εκάστοτε Δήμαρχου.

Οι ελεύθεροι χώροι των παραλιών αφού εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν συστηματικά από όλες τις Δημοτικές αρχές, σήμερα ιδιωτικοποιούνται και παραχωρούνται (αρχικά) για 5 χρόνια αντί ποσού 134.000 ευρώ το χρόνο και σταδιακά μεν αλλά συστηματικά, οι πολίτες εκτοπίζονται από τους χώρους ελεύθερης πρόσβασης.

Τώρα που οι συνθήκες ζωής γίνονται μέρα με τη μέρα δυσκολότερες, τώρα που γύρω μας απλώνεται η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο, τώρα που το εισόδημα εξανεμίζεται και η έξοδος από την πόλη γίνεται κάθε μέρα δυσκολότερη, οι ελάχιστοι δημόσιοι χώροι που απέμειναν ελεύθεροι, πολυτιμότεροι από πριν, αποτελούν για όλο και περισσότερους από μας, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μοναδική διέξοδο για διασκέδαση και χαλάρωση μέσα στην πόλη.

Αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που σ’ αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να δεσμεύσουν έγκαιρα και να εκμεταλλευτούν τους καλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και να τους μετατρέψουν από δημόσια ελεύθερα αγαθά σε εμπορεύματα με πληρωμή. Όμως οι δικές μας ανάγκες και των παιδιών μας, είναι πάνω από τους σχεδιασμούς και τα κέρδη τους.

Σε μια πόλη που πληρώνουμε τα ακριβότερα Δημοτικά τέλη περιμένουμε από την Δημοτική αρχή να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών, διατηρώντας τους δημόσιους χώρου καθαρούς, λειτουργικούς και ελεύθερα προσβάσιμους για όλους.

Επειδή η δημοκρατία δεν εξαντλείται στις εκλογές κάθε 4 χρόνια, ούτε στις ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν δεχόμαστε να αποφασίζει κανένας για μας χωρίς εμάς, συμμετέχουμε και διεκδικούμε ότι μας ανήκει.

Καλούμε την Δημοτική αρχή:

  • να ανακαλέσει και να μην υλοποιήσει την απόφαση παραχώρησης και
  • σε ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες να αναπλάσει ήπια και να συντηρεί τις παραλίες με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών και την ελεύθερη πρόσβασης για όλους.

Πειραιάς 24/5/2012

Για το ΔΣ της Ένωσης

Ο Πρόεδρος                                                   Η Γραμματέας

ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                              ΜΩΡΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s